Mijn kind is doof

Huawei lanceert nieuwe verhalen in VGT

08/08/2019

In 2018 lanceerde Huawei een nieuwe app StorySign, met een vertaling van het kinderverhaal “Waar is Dribbel?”. Deze app kan je gratis downloaden op Android smartphones. Voor het bekijken van het verhaal in Vlaamse Gebarentaal, heb je het kinderboek “Waar is Dribbel?” nodig. De app herkent de pagina’s in het boek en de avatar Star vertelt het verhaal in Vlaamse Gebarentaal. Woorden die Star gebaart, worden afzonderlijk aangeduid in de tekst. De bedoeling is dat kinderen woorden met gebaren linken en omgekeerd. 

Huawei lanceert nu ook nog andere kinderboeken: “Dappere Max” en “Dribbel naar de bieb”. In het najaar wordt het vierde boekje gelanceerd. Er zijn ook kinderverhalen naar tien andere gebarentalen vertaald.

Huawei doneerde 500.000 dollar aan de European Union of the Deaf, om tien verschillende landen te steunen in het ontwikkelen van aanbod in gebarentaal, voor dove kinderen en/of hun gezinnen. Later meer nieuws over hoeveel Doof Vlaanderen zal ontvangen en voor welk project. 

Doof Vlaanderen vindt het positief dat Huawei gebarentaal positief in de kijker wil brengen. Er is momenteel onvoldoende materiaal beschikbaar in Vlaamse Gebarentaal, voor dove kinderen en hun gezinnen. We hopen dat andere bedrijven geïnspireerd worden om ook apps in Vlaamse Gebarentaal ontwikkelen, in samenspraak met de gebarentalige dovengemeenschap.