Mijn kind is doof

Leer Vlaamse Gebarentaal

 

 

Cursus Leren Visueel Communiceren in Vlaamse Gebarentaal met dove baby's en peuters

De cursus is een 8-daagse opleiding op maat voor ouders, familieleden en aan het gezin verbonden betrokkenen in de opvoeding van dove baby’s en peuters (bijv. onthaalouder, kinderverzorger, babysitter ...).

 

De vorming leert je visuele communicatiestrategieën toe te passen in de alledaagse interacties met het dove kind. Je leert de ruimte, je lichaam en handen te gebruiken om het kind alle informatie mee te geven die je ook aan een horend kind zou vertellen. Je leert hoe je op een speelse en voor het kind natuurlijke manier de dingen des levens kan delen. Op momenten dat het gehoor niet of onvoldoende toegankelijk is, helpen visuele communicatiestrategieën om de verbinding met het kind niet te verliezen. Er wordt ook een basis Vlaamse Gebarentaal aangereikt, met een gebarenschat die volledig afgestemd is op baby’s en peuters.

 

Terwijl de volwassenen de cursus volgen, worden de kinderen (horend en doof) gratis opgevangen door dove vrijwilligers. Een ideaal moment om kinderen in contact te brengen met dove rolmodellen!

 

Een lesmoment verloopt telkens volgens de volgende structuur:

  • 9u15: onthaal met koffie
  • 9u30: start van de les
  • 10u30: pauze
  • 11u00: hervatting van de les
  • 12u30: einde

 

De cursus kwam een aantal keer in de media, waaronder op de Antwerpse regionale televisie en in het Nieuwsblad. 

 

Klik hier om het artikel in het Nieuwsblad te bekijken in .pdf

 

Momenteel zijn er geen cursussen gepland. Wil je graag op hoogte gebracht worden als een cursus gepland wordt? Schrijf je je dan in voor onze nieuwsbrief.

 

 

 

Wil je meer Vlaamse Gebarentaal leren ? 

 

Doof Vlaanderen Vorming organiseert wekelijkse cursussen Vlaamse Gebarentaal voor iedereen die interesse heeft om deze taal te leren. De cursussen lopen van oktober tot april (behalve tijdens de schoolvakanties) en omvatten per jaar 20 lessen van telkens twee uur.  Het zijn in de eerste plaats communicatiecursussen, toegankelijk voor een ruim publiek. De bedoeling is te leren om gewone, dagdagelijkse gesprekken te kunnen voeren in Vlaamse Gebarentaal.

De cursussen omvatten tal van oefeningen om de visuele, motorische en expressieve vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor het aanleren van de Vlaamse Gebarentaal. Er wordt een basislexicon en enkele belangrijke grammaticale regels aangeleerd die gerelateerd zijn aan de dagdagelijkse communicatie. Dit gebeurt aan de hand van specifieke thema’s.  In het 2de en 3de jaar wordt het gebarenlexicon en de grammaticale onderdelen uitgebreid.  De cursussen werden ontwikkeld in samenwerking met het Vlaams Gebarentaalcentrum vzw en worden gegeven door dove docenten. Meer info hier

 

 

Op de leuke Facebookpagina Vlaamse Gebarentaal Leren, post Bart Van Looveren allerlei mooie filmpjes om bezoekers te laten kennismaken met Vlaamse Gebarentaal. De thema’s zijn erg uiteenlopend, van Sinterklaas tot Valentijn, van de kleuren tot getallen en van automerken tot WK voetbal. Neem zeker een kijkje en veel leerplezier!

Contacteer ons