Mijn kind is doof

Dove rolmodellen

… dat zowel ikzelf als jullie er voordeel uit halen als we begeleid worden door dove volwassenen en ik les krijg van dove leerkrachten?

 

Van jullie, mama en papa, krijg ik een schatkist aan levenservaringen mee. Als jullie horen, zijn er echter bepaalde zaken waarbij jullie andere ervaringen zullen hebben dan ik. Hoezeer jullie ook jullie best doen, jullie zullen me nooit vanuit eigen ervaringen kunnen meegeven hoe ik kan omgaan met mijn doof zijn. Die schatkist ligt voor mij bij de Dovengemeenschap. Dove volwassenen kunnen me leren hoe ik positief in het leven kan staan als dove persoon en dat je als dove persoon ook veel kan bereiken. Ze kunnen jullie ook geruststellen en tonen dat het best ok is om doof te zijn. Ze kunnen jullie ook tips geven over hoe je met mijn doof zijn kan omgaan.

 

Voor mij zijn ze echte rolmodellen. Ik zou het dan ook heel fijn vinden om bijvoorbeeld een dove kinderverzorgster te hebben, een dove juf of een dove zwemleraar, een dove babysitter of een dove leider bij een kinderclub. Zij benaderen mij of geven les op een visuele manier. Ze geven me Dovencultuur door, leren me vloeiend gebarentaal te gebruiken en brengen me op de hoogte van zaken zoals de geschiedenis van het dovenonderwijs. Ze weten wat het betekent om als dove persoon te leven in de horende wereld én in de Dovengemeenschap. Ze geven me tips over hoe ik met deze verschillende culturen kan omgaan en ze zijn een belangrijke gids voor jullie en voor mij.

 

 

Klik hier om de fiche van deze tekst in .pdf te downloaden